Bourgondiër in de knel – Hobbels

Er moet mij iets van het hart. Het eten zonder vlees of vis, of met veel minder in elk geval, valt mij helemaal niet tegen. Integendeel, ik zou willen dat ik hier veel eerder mee was begonnen. Eigenlijk is het heel gek, dat ik er nu pas mee begonnen ben. Het is niet zo dat het niet eerder in mijn aandachtsveld voorkwam. Ik zag al vele filmpjes van afschuwelijk dierenleed en kook al jaren apart voor mijn uithuizige zoon, als hij op bezoek komt, vanwege zijn rotsvaste vegetarische bestaan. Waarom dan nu?

Het antwoord is heel simpel. Ik zag de noodzakelijkheid ervan niet eerder in. En net als iedereen van mijn generatie ben ik opgegroeid met elke dag aardappels, groente en vlees. Doodnormaal toch. Waarom zou dat nu ineens slecht zijn? Dergelijke in slaap sussende gedachten hebben mij tot nu toe weerhouden.

Natuurlijk was het vijftig jaar geleden ook niet ongewoon om doordeweeks een gehaktballetje, speklapje, kippenpootje en op zondag een stukje rundvlees te eten. De Nederlandse boeren konden dat ook gemakkelijk aan. Was het daar maar bij gebleven! Feit is dat de vleesindustrie, zoals die nu bestaat, allesbehalve doodnormaal is, maar volstrekt abnormaal en slecht is geworden.

Slecht voor de dieren, slecht voor het milieu. Slecht voor de boeren ook. Vroeger hadden alle koeien namen, dat herinner ik me nog. Alma, Bea 1 of 2, Cora… Zijn er nog boeren die zich dat herinneren? Zijn er nog boeren die zich boer voelen? Als Fabrieksdirecteuren zie ik ze nu. Grootschalige Worstmakers.

Enfin. Ik ben wakker geschrokken en het bevalt mij prima. Ik hoop ook op zijn minst één lezer van mijn blogjes te overtuigen het ook te proberen, om zo een klein beetje mee te helpen aan de noodzakelijke verandering van onze gewoontes.

Ja, en na dit relaas moet ik nu dus opbiechten dat ik gisteren heel lekker heb gegeten, van de verse asperges met boterkrieltjes en ei. (en de zalm die ik nog in de vriezer had) Ik durfde hem niet eens op de foto te zetten, zo fout voelde het. Onzin? Nou ja, misschien ben ik gewoon een beetje raar. Maar weggooien is ook zo wat, toch…

Asperges met boterkrieltjes, ei en een meegekookt citroentje op de plaats van de zalm.

Klik in het menu op de knop recepten voor de bereidingswijze.

Geef een reactie