Reviews

Ballade van gelukkige mensen

NBD Biblion Recensent: Baert K.A.M.C.

Ballade van gelukkige mensen : (la ballade des gens heureux) / Renate Marlis. – Eerste druk, [Almelo] : UitgeverÐ SchrÐverspunt, maart 2020. – 135 pagina’s ; 21 cm.

In deze roman neemt de auteur Renate Marlis (1962), die reeds een tweetal jeugdromans uitgaf, ons mee in een boeiend en meeslepend verhaal over een vakantieboerderij met kleine camping. Hier beschrijft ze de belevenissen die Mireille en Donnel, de eigenaars van die boerderij, meemaken. Daarnaast vallen er in het boek ook gebeurtenissen van buren en anderen te beleven. Zoals de auteur zelf aangeeft, is deze ballade een lied zonder kaders, zonder werkelijk begin en zonder einde. Daarom ook dat deze roman wat verwarrend kan overkomen en voor de modale lezer moeilijk te vatten is. Maar eenmaal in het boek begonnen, word je wel geboeid en blijf je verder lezen. De gebeurtenissen volgen elkaar wel heel snel op en dit kan voor de lezer misschien moeilijk overkomen. Het boek eindigt met een boeiende climax. Een meeslepend verhaal over de ondergang van een vakantieboerderij

facebook – Boekentoer

Door Wijna Wagenaar:

Wat ik vond van Ballade van gelukkige mensen van Renate MarlisHet verhaal gaat over Mireille en Donnel die een vakantieboerderij en B&B met daarbij een kleine camping runnen .Maar dan spelen er meerdere factoren die roet in hun broodwinning gooien Hoe gaat het nu verder ?? Ik zou zeggen neem het boek ter hand en lees het , als je begint kan je niet meer stoppenHet leest lekker weg , je herkent heel veel in de personages , en word die lezende voort ook De karakters zijn goed uitgewerkt ,en je kan hun standpunten dan ook begrijpen doordat je je goed in kan leven in hun denk wijzes De manier waarop het eind van het verhaal nadert is prachtig , je ziet het voor je .En gatver wat ben ik blij dat ik geen proccessierupsen hier in de buurt heb , je word er vies en jeukerig van .Het enige wat voor mij niet had gehoeven is het bonusverhaal , ik vond het niets toevoegen en ook een beetje verwarrend .Maar als eindconclusie zeg ik en heerlijk verhaal , had zelfs nog wat langer mogen duren Ik vind het 4 sterren waard

hebban.nl

In het heetst van de strijd

door Truusje Truffel leest

Mireille en Donnel zijn gelukkig met hun vakantieboerderij en bijbehorende kleine camping in het zuiden van het land. Vele gasten komen regelmatig terug, ze zijn er tevreden en voelen zich in de watten gelegd door de gedreven eigenaren. Helaas hebben de omwonenden minder plezier van het vakantiedomein.

Dit verhaal geeft een hectische week weer, met een hittegolf in de lucht en waarbij de aanwezigheid van de eikenprocessierups ook nog eens roet in het eten gooit.

‘Een verhaal over een handvol gewone mensen, die zonder het zelf te willen van een niet eens zo ongewone situatie een gruwelijk schouwspel maken.’

Langzaam maar zeker lijkt de bewuste week af te stevenen op een regelrechte nachtmerrie.

Vaste gasten Harley en Agnes hebben kennisgemaakt met de brandharen van de rups en Agnes is ten einde raad door de jeuk en de pijnlijke bultjes. Onderwijl is de buurman druk doende om zijn gazon te maaien met behulp van een zitmaaier en lijkt er genoegen in te scheppen om volgas een stuk zandpad mee te maaien, met als gevolg dat de verhitte campinggasten getrakteerd worden op een stoffige zanddouche. Tot overmaat van ramp staat in de tuin verderop de hele dag een hond te blaffen.

‘Ferdinand, heet het beest. Het is de enorme hond van Sven en Mupke, die verderop aan de weg wonen. Het beest komt nooit zonder muilkorf buiten het hek, weet Wanda, dus het zal nu ontsnapt zijn. Vanuit haar positie achter de haag bij de kleine kas kan ze hem zien zitten, half verscholen onder de struik […]. Hevig schuimbekkend en absoluut zonder muilkorf of halsband of tuig…’

Wanneer hun ophitsende buurvrouw een advocaat in de arm neemt, weet ze de andere buurtbewoners in haar ‘plan-van-ergernis’ – vanwege de vermeende overlast door de rook van de hottub, geluid, geparkeerde auto’s en uitlaatgassen – mee te trekken. Er wordt gesommeerd dat het splinternieuwe toiletgebouw van de camping moet worden afgebroken. Donnel heeft er veel werk aan om het elders weer op te bouwen maar hij lijkt zich er goed doorheen te slaan met zijn positieve inborst. Voor zijn vrouw is hij dan ook haar stevige rots in de branding.

De aantijgingen gaan Donnel en Mireille niet in de koude kleren zitten. Vooral Mireille raakt oververmoeid en ten einde raad omdat hun goede contacten met de buren zo ernstig verstoord zijn geraakt, waardoor ze de beslissing nemen dat de camping dat jaar niet mee zal doen met de kunstroute. Ze willen geen olie op het vuur gooien of overlast veroorzaken met de stoet enthousiaste kunstliefhebbers die de route jaarlijks loopt.

Wat volgt is een bijzondere mengeling van nachtmerrieachtige gebeurtenissen en hilarische passages. Hilarisch voor de lezer als toeschouwer, maar je zult het maar aan den lijve mee moeten maken…

Marlis heeft een soepele schrijfstijl en vooral haar dialogen zijn levensecht en vlot. De personages komen afwisselend in de hoofdstukken ten tonele, waardoor de diverse verhaallijnen naast elkaar worden uitgerold.

Zonder vluchtig te zijn of teveel te comprimeren, heeft ze de hele geschiedenis kunnen vatten in een kleine 140 bladzijden. Bij de laatste pagina weet je zeker dat een uit de hand gelopen buurt-hetze wel het laatste is dat je mee wilt maken.

Sissy Hilferink schreef:

ik mocht ballade van gelukkige mensen lezen van Renate Marlis
Er zat nog geen kaft bij het bestand dus deze kan ik nog niet beoordelen.
Het boek vindt ik erg leuk en lekker makkelijk weglezen wel was het even een kwestie van namen onthouden maar door de makkelijke en vlotte schrijfstijl lukt dit al snel.
Het verhaal is heel leuk en lekker actueel.
Eigenlijk had ik dit boek lekker in de zomer moeten lezen lekker in de zon met een lekker koel drankje dan komt dit boek nog meer tot zijn recht.
Voor mij krijgt het boek 3 van de 5 sterren dit omdat er voor mij nog iets meer spanning in had mogen zitten maar voor tussendoor te lezen is dit een heerlijk zomers boek wat ik met veel plezier gelezen heb

Bol.com

13 april Patapouf: Absurdistische onderhoudende satire
Met veel plezier gelezen, spannend boek met verassende twists.
Soms triest, soms hilarisch maar de schrijfstijl is boeiend. Je voelt de eikenprocessierups en de hitte… en dan niet alléén de zomerhitte (-;!

8 april Jasmijn: Lezen!
Dit is een heerlijk boek, fijn leesbaar verhaal vol met hilarische en herkenbare momenten maar ook over de trieste realiteit hoe mensen soms ook met elkaar kunnen omgaan.. Het is echt een boek die je een een ruk wilt uitlezen en voordat je het weet heb je dat dus ook gedaan..

7 april Gudrun:
Ik mocht het boek de ballade van gelukkige mensen lezen van Renate Marlis
Hier mijn recensie:
Recensie van het boek De ballade van gelukkige mensen (la ballade des gens heureux)
Auteur: Renate Marlis
Gelezen via: boekentoer van Attie Dotinga
Het verhaal:
Mireille en Donnel runnen een vakantieboerderij en kleine camping in een klein dorp. Door een aantal mensen in het dorp wordt er geklaagd over hun camping.
De gasten die er staan zijn zeer tevreden.
Alle gebeurtenissen op en rond de vakantieboerderij en camping gaan gepaard met hevige jeuk en uitslag, een hittegolf, klagende omwonenden van de camping, mensen die buiten zichzelf uitstijgen en het gruwelijke heft in eigen hand nemen.
Is de titel van het boek de ballade van gelukkige mensen cynisch bedoeld of is deze echt waar?
Mijn mening:
Het boek leest vlot. Korte hoofdstukken waarin je kennis maakt met alle betrokkenen. De karakters zijn zeer levendig en goed uitgewerkt.
Je voelt zelf de heftige jeuk en de bulten die veroorzaakt worden door de eikenprocessie rups. Je wordt zelf bijna waanzinnig omdat er geen middel bestaat om het ongemak te bestrijden. Je zweet zelf als een otter door de beschreven hittegolf. Je wordt woest door het onrecht wat mensen elkaar aandoen.
De toewerking naar de plot is erg spannend. Alle losse eindjes komen via de verschillende hoofdstukken samen.
Ik zag de plot niet aankomen al had ik gedurende het verhaal wel mijn vermoedens. Een explosief maar toch ook mooi einde. Alle lasten vallen van je af of toch niet?
Ik genoot van de aanwezige humor en de grappige situaties.
Ik sloot de karakters in mijn hart en vond het oprecht jammer dat het boek uit was.
In de toekomst wil ik zeker meer lezen van auteur Renate Marlis.
Zij bezit het vermogen om je geboeid te houden. Je te verbazen, te ontroeren. Maar tegelijkertijd laat ze je ook zelf nadenken over het verhaal. Is het allemaal echt gebeurd of is het een waan.
Ik voelde me heel erg verbonden met de karakters in dit boek. Ik herkende veel van hen in mijn eigen leven. Confronterend maar ook helend. De kans om anders naar iets te kijken.
Renate Marlis bedankt voor deze schitterende leeservaring.
Ik geef dit boek 5 sterren.

6 april Naamloos: Aanrader
Een boek die je bijna niet weg kunt leggen, leest makkelijk weg.
Je blijft uit nieuwsgierigheid lezen.
Zowel grappig als spannend!!

13 maart Iemand uit Spijkenisse: Meeslepend verhaal
Het is een dun boekje met een verhaal wat je zo lekker uitleest. Er lopen een paar lijnen door het verhaal die bij elkaar komen, dat maakt het wel tot een goed verhaal vind ik. Het verhaal zelf gaat snel, soms iets te snel en was ik even de draad kwijt. (Heden, verleden, droom, waan.)Ondanks hoe alles verloopt vond ik het wel een verhaal waarbij een beetje van alles in zat, op een geestige manier. En het besluit van haar man en hoe dat er daarbij erna aan toe ging vond ik geweldig.

29 februari Melanie uit Boxmeer: Ik raad dit product aan
Wat een verrassend boek! Leuke humor maar ook spanning. Verder kwalitatief goed geschreven en mooi uitgewerkte karakters. Ik heb het zelf met veel plezier én herkenbaarheid gelezen en kan het boek aan iedereen met buren aanraden 😉 maar ook iedereen zonder buren zal zichzelf extra gelukkig prijzen na het lezen van dit boek!
Zo zei de schrijfster zelf tijdens haar korte lezing in de schouwburg bij mij in de regio, en daar sluit ik me helemaal bij aan!
Dit boek is absoluut de moeite waard!

Mokkie uit Den Haag: Super leuk om te lezen! Een dikke aanrader! Je leest dit boek alsof je zelf midden in zit! Je blijft geboeid tot het einde omdat je zo graag wilt weten hoe het allemaal afloopt! Een topper!!

In de Botlek, krant voor Hoogvliet

door Joop van der Hor

Geef een reactie