SpOt

Na de vintage kookboeken Italiaans en Frans, de Vintage advertising en Vintage posters nu maar weer eens iets van mijzelf bedacht. De serie SpOt is ontstaan naar het idee van waterverfblobs, die ten grondslag liggen aan figuren. Alleen… hoe laat je een blob ontstaan uit porseleinverf? Dat valt nog niet mee, de verf blijft het liefste aan de kwast en komt er alleen gestuurd af. Het resultaat wordt hierdoor al heel snel ‘bedacht’ en dat is niet de bedoeling. Hier ga ik dus nog even mee aan de gang. Voor nu toch even kennismaken met SpOt.

3pc on Carraramarmer 10-10 cm.

Retro Kaartenset

Yes! Zo leuk, de kaarten zijn binnengekomen. Het heeft eventjes geduurd, door de zware sneeuwval en aanhoudende vorst, maar vandaag belandden ze dan met een veelbelovend plofje op de mat. Keurig verpakt in een bubbeltje. Pakjes openmaken is altijd al leuk, maar dit is wel een extra speciaal cadeautje van de Fotofabriek

Zoals je ziet zijn de fotokaarten van een heel mooie kwaliteit, met heldere kleuren op stevig fotopapier. Op deze manier kun je je foto’s afdrukken alsof ze met een ouderwetse direct-klaar camera zijn gemaakt! Bovendien is het heel simpel om ze voor het bestellen op de website van de fotofabriek helemaal naar eigen wens en in stijl op te maken. En wat ze nog meer bijzonder maakt is de achterkant! Deze lijkt op een foto die met zo’n oude camera is gemaakt en nog moet opkomen… Ja, ook met de direct-klaar camera moest je nog even geduld hebben! Op deze zwarte achterkant kun je met een witte (of gouden) stift, een persoonlijke boodschap schrijven voor de ontvanger van je kaart. Want je gaat je zelfgemaakte fotokaarten natuurlijk opsturen, naar je vrienden en familie. Of, je geeft ze mee aan je potentiële klant om ze net zoals ik te gebruiken voor promotie van je kunstwerken.

Ik ben in elk geval superblij dat ik de aanbieding heb uitgeprobeerd, want voor een aantrekkelijke prijs heb ik nu een mooi professioneel promotiemiddel in handen. Ik ga ook nog even verder kijken wat ze bij de fotofabriek in de aanbieding hebben, want ik wil over een tijdje, als ik meer werk heb om te laten zien, ook graag een fotoboek maken.

Hier zijn mijn kaarten te koop

Lekker spelen met porseleinverf

Vandaag was er tijd om zes onderzetters te tekenen en schilderen met mijn nieuwe porseleinverf en stiften. De bedoeling is een mooi groot tableau maken, voor in onze eigen nieuwe keuken, nadat we verhuisd zijn, maar dat is nog even een dingetje. Wat wel kan is resten oude mooie tegeltjes versieren en er gebruiksvoorwerpen van maken voor wie ze maar wil hebben.

Op zoek naar een geschikt onderwerp voor mijn grote tableau stuitte ik op de meest geweldige Vintage kookboeken. Een onderselectie Italy was gauw gemaakt. Onder het tekenen kreeg ik al zin om te koken. Maar voor nu liggen de onderzettertjes lekker in de oven.

Yes! Ballade ook bij NBD Biblion

Zie hier een citaat uit de recensie. Blij mee! Komt het dan ondanks Corona obstakels toch nog goed met mijn boek!

“In deze roman neemt de auteur Renate Marlis (1962), die reeds een tweetal jeugdromans uitgaf, ons mee in een boeiend en meeslepend verhaal over een vakantieboerderij met kleine camping. Hier beschrijft ze de belevenissen die Mireille en Donnel, de eigenaars van die boerderij, meemaken. Daarnaast vallen er in het boek ook gebeurtenissen van buren en anderen te beleven. Zoals de auteur zelf aangeeft, is deze ballade een lied zonder kaders, zonder werkelijk begin en zonder einde. …”

Stomme trut, ik mag haar niet

Er schijnt een bitch rond te lopen. Bijna iedereen heeft het erover. Ik begrijp ook werkelijk niet waarom niemand er iets van zegt of er iets aan doet. Ik hoor het steeds vaker! En zie haar naam ook telkens voorbijkomen op het internet. Het is een sujet, een pestwijf van jewelste. En ze kan gewoon haar goddelijke gang gaan. Het lijkt wel of ze allemaal bang van haar zijn. Ik zou het weleens mee willen maken dat ze mij lastig gaat vallen. Dan is ze nog niet jarig. Nee, kom maar op hoor. Karma!

Als je durft.

Bolle Mina

Het herenhuis staat in een vooroorlogse straat. De gewelvenkelder eronder stamt zelfs uit veel vroeger tijden, ook de brouwerij met de bron op het erf wordt in geschriften uit 1500 genoemd. Ik wil het.

De geplaveide straat maakt onderdeel uit van een in de zomer zeer druk gebruikte fietsroute langs de Maas. Tegenover het huis staat een sterrenrestaurant aan het water. Verder zijn er diverse piepkleine winkeltjes die de fietstoeristen verleiden enkele Euro’s achter te laten. Ik wil het.

Het huis met de ommuurde tuin, binnenplaats en brouwerij kost een paar duiten. Ik ga er droge worsten maken en verkopen.

Wedden?

Nog een voordeeltje!

Ik heb weinig geld - Proud2Live - Proud2bme

Het minimaliseren van onze vlees/vis consumptie heeft nog een ander groot voordeel, realiseer ik me langzamerhand. Een vleesloos bestaan is namelijk niet alleen lekker en verantwoord, maar ook nog eens vele malen voordeliger! Vlees is in principe niet goedkoop, en al helemaal niet als je kiest voor de ‘betere’ vleessoorten, met beter leven keurmerken etc. En dat terwijl dat betere leven voor die zogenoemde dieren niet eens zo veel beter is….

Nu is het zo dat de meeste vleesvervangers in de schappen in de supermarkt ook niet goedkoop zijn. Als ze heel goed en lekker zijn, dan is dat misschien niet zo erg, maar je kunt op een voordelige manier ook zelf voor vlees vervangende producten zorgen.

Een paar mogelijkheden op een rijtje:

Geruld gehakt vervang je in zo goed als alle gerechten met linzen.
Gehaktballen of Gehaktbrood, o.i.d. heb ik nog niet helemaal naar mijn smaak kunnen vervangen, maar ik ben hierin wel ‘halverwege’. Ik vervang namelijk de helft van het benodigde gehakt door zwarte bonen uit blik. Dit vermengd met je kruiden en rundergehakt levert een lekkere gehaktbal op en je gebruikt dus maar de helft vlees.
Bacon of Spek Ik vond een superrecept voor dungesneden Aubergine spek op internet. Smaakt heerlijk, sappig, zout en krokant. Je legt hem tussen je broodje Hamburger en genieten maar. Recept te vinden onder de knop ‘Recepten’
Vleesblokjes in wokschotels, macaronischotels, huzarensalade etc. vervang je eenvoudig door Tofu blokjes, die gemarineerd zijn in zoute ketjap en bbq-saus. Echt lekker!
Vleesvulling in pasteien, stoofschotels, Curry’s vervang je eenvoudig met paddenstoelen, eieren, noten.
Kaassoufflés, Kroketten, Vietnamese Loempia’s etc. Kun je allemaal eenvoudig zelf maken en hoef je niet kant en klaar te kopen.

Nu ben ik pas drie weken bezig. Er zijn nog wel wat dingen die ik moeilijk vind om te vervangen. Zoals runder stoofvlees. Of kipdrumstickjes. Ik heb me er ook nog niet heel erg in verdiept. En dit komt misschien doordat ik de dingen die ik nog niet goed kan vervangen nog gemakkelijk kan weglaten uit ons menu. Het is niet zo dat ik snak naar een ouderwetse Haché of een kippenboutje… ik kan voorlopig best zonder. Heel eerlijk gezegd doet de gedachte aan bloederig vlees mij helemaal niet zo watertanden. Ik ben al tamelijk afgekickt als je het mij vraagt. Maar het kan geen kwaad hierover meer te ontdekken en te leren.

Dit weekend eerst maar eens een gezellige vegetarische borrelmaaltijd verzinnen!

Pasta met Steak

Eergisteren weer eens een lekkere pasta-ovenschotel gemaakt, op de normale manier, maar met in plaats van rundvleesblokjes, twee Vega-steaks. Aangezien we met zijn tweetjes waren, bleef er een leuke hoeveelheid over voor gisteren, toen we met zijn drieën aten. Daarom een courgette salade erbij gemaakt, met knoflook en tomaat. Daarvan ga ik het recept maar niet delen, achteraf had ik van die courgette beter een lekkere snelle soep kunnen maken, want we hadden ook Libanees brood uit de oven en verse ansjovisboter. Dit laatste wel wat dubieus… maar we nemen het niet echt heel nauw met de vis en schaaldieren. Ik ben daar nog niet helemaal uit, en die ansjovis stond daar nu eenmaal in mijn voorraadkast.

In elk geval kun je die nep-steaks in dit recept goed hebben, want bij mijn zoon rees tijdens het eten de vraag: zijn we nu al niet meer vegetarisch?

Cartoon of vegetarian vegetables in pot as no meat concept ...
discriminatie in de pot

Recept Pasta vind je Hier

Vegondier – gratis afhalen!

Ik weet niet waar de puntjes zitten. En ik heb geen zin om het op te zoeken ook. Ik was aan het knutselen met woorden omdat ik de titel: Bourgondiër in de knel’ bij nader inzien enerzijds te lastig vind, en niet aansprekend genoeg anderzijds. Dus dacht ik aan Vegondier (met puntjes) of aan Bourtarier, ook met puntjes ja. Maar zeg nou zelf, het is – met of zonder trema – te gezocht, te gemakkelijk en het dekt de lading van mijn blog ook al niet.

Iets anders dat ik pas deze week aan den lijve ondervond, was dat bepaalde titels boven je blog heul (!) veel lezers trekken. En andere heulemaal (!) niet. Nu zijn dit allerlei bijkomstige zaken, die wel heel veel afleiden van de intentie van mijn blog. Maar toch belangrijk, want zeer helpend bij het bereiken van meer mensen, die wellicht blij worden van mijn blogjes, als ze deze maar eenmaal hebben aangeklikt!

Vanaf nu zal ik dus enigszins cryptische titels boven mijn dagelijkse wederwaardigheden plaatsen. Ik wil het ook best even in de tekst toelichten. Vandaag hebben we het over een Vegondier. Dit is natuurlijk de vegetarische Bourgondiër, maar het klinkt zonder puntjes wel als iets wolligs met grote glanzende ogen, toch? En daarom dacht ik dierenliefhebbers te kunnen interesseren met de woorden: gratis afhalen. Natuurlijk is dit niet helemaal uit de lucht gegrepen, want mijn tips en recepten kosten je helemaal niets. Je hoeft maar te klikken op mijn site om het allemaal gratis tot je te nemen.

Mijn recept voor een heerlijke gevulde witlofsalade bijvoorbeeld, dat vind je Hier!

gevulde witlofsalade met appel en ei, en mandarijn en nootjes, en een pietsje Schrobbeler of andere likeur

Allemaal leugens!

Vanmorgen vroeg stuurde mijn dochter mij de foto van de heerlijke Gordita’s die we gisteren aten, en meteen daar achteraan een linkje naar een artikel over Henk Krol, de leider van de 50plus partij. Nou waren de foto’s niet echt aantrekkelijk, maar het artikel over meneer Krol vond ik heel herkenbaar!

7 redenen om geen vlees te eten - elkedaggroener

Enkele jaren geleden, toen mijn uithuizige zoon besloot vegetariër te worden, verdacht ik hem er weleens van maar wat te kletsen, als ik hem vroeg of hij zijn vlees dan niet miste! Omdat ik wist dat hij het altijd net zo lekker had gevonden als wij allemaal. Ik dacht: dat hij uit overtuiging geen vlees wil eten, dat is prima, maar hij moet nu niet gaan zeggen dat hij het ineens niet meer lust, want daar trap ik niet in!

Nu ik zelf een kleine twee weken bezig ben, moet ik echter toegeven, dat het denken aan dikke lappen vlees, of rode bloederige biefstukken, stoofpotten met grote stukken rund, hele kippen, gevuld met ui en belegd met spek tegen het uitdrogen… Al die dingen waarbij vroeger (twee weken geleden) het water nog in mijn mond liep als ik er aan dacht, die komen me nu niet meer zo smakelijk voor. Eerlijk waar, ik hoef ze niet.

Ik zal niet zeggen dat ik het niet meer lust, maar ik zal er niet voor omlopen. Heel eerlijk gezegd zie ik er tegenop om het voorraadje dat nog in de vriezer ligt aan te spreken.

Ik weet hoe onwaarschijnlijk dit klinkt. Toch is het waar. En daarom vond ik het artikel over Henk Krol zo verrassend en goed om te lezen. Want ook hij zegt precies hetzelfde. Gelukkig kan ik hier bevestigen dat hij daarover waarschijnlijk niet liegt.

Een goede reden om het ook eens te proberen vind je hier:

Dit is hét moment voor verandering