Nog een voordeeltje!

Ik heb weinig geld - Proud2Live - Proud2bme

Het minimaliseren van onze vlees/vis consumptie heeft nog een ander groot voordeel, realiseer ik me langzamerhand. Een vleesloos bestaan is namelijk niet alleen lekker en verantwoord, maar ook nog eens vele malen voordeliger! Vlees is in principe niet goedkoop, en al helemaal niet als je kiest voor de ‘betere’ vleessoorten, met beter leven keurmerken etc. En dat terwijl dat betere leven voor die zogenoemde dieren niet eens zo veel beter is….

Nu is het zo dat de meeste vleesvervangers in de schappen in de supermarkt ook niet goedkoop zijn. Als ze heel goed en lekker zijn, dan is dat misschien niet zo erg, maar je kunt op een voordelige manier ook zelf voor vlees vervangende producten zorgen.

Een paar mogelijkheden op een rijtje:

Geruld gehakt vervang je in zo goed als alle gerechten met linzen.
Gehaktballen of Gehaktbrood, o.i.d. heb ik nog niet helemaal naar mijn smaak kunnen vervangen, maar ik ben hierin wel ‘halverwege’. Ik vervang namelijk de helft van het benodigde gehakt door zwarte bonen uit blik. Dit vermengd met je kruiden en rundergehakt levert een lekkere gehaktbal op en je gebruikt dus maar de helft vlees.
Bacon of Spek Ik vond een superrecept voor dungesneden Aubergine spek op internet. Smaakt heerlijk, sappig, zout en krokant. Je legt hem tussen je broodje Hamburger en genieten maar. Recept te vinden onder de knop ‘Recepten’
Vleesblokjes in wokschotels, macaronischotels, huzarensalade etc. vervang je eenvoudig door Tofu blokjes, die gemarineerd zijn in zoute ketjap en bbq-saus. Echt lekker!
Vleesvulling in pasteien, stoofschotels, Curry’s vervang je eenvoudig met paddenstoelen, eieren, noten.
Kaassoufflés, Kroketten, Vietnamese Loempia’s etc. Kun je allemaal eenvoudig zelf maken en hoef je niet kant en klaar te kopen.

Nu ben ik pas drie weken bezig. Er zijn nog wel wat dingen die ik moeilijk vind om te vervangen. Zoals runder stoofvlees. Of kipdrumstickjes. Ik heb me er ook nog niet heel erg in verdiept. En dit komt misschien doordat ik de dingen die ik nog niet goed kan vervangen nog gemakkelijk kan weglaten uit ons menu. Het is niet zo dat ik snak naar een ouderwetse Haché of een kippenboutje… ik kan voorlopig best zonder. Heel eerlijk gezegd doet de gedachte aan bloederig vlees mij helemaal niet zo watertanden. Ik ben al tamelijk afgekickt als je het mij vraagt. Maar het kan geen kwaad hierover meer te ontdekken en te leren.

Dit weekend eerst maar eens een gezellige vegetarische borrelmaaltijd verzinnen!

Geef een reactie