De zoektocht is begonnen – Bourgondiër in de knel

Er zijn al zoveel vegetarische receptenboeken!
Zeker, met de heerlijkste recepten! Die van je vragen alles wat je gewend bent overboord te gooien. En ook al hoef je je geen konijn te voelen, de meeste van deze recepten zitten zo compleet anders in elkaar als de potjes die jij en ik gewend zijn te koken dat je er niet eens aan wil denken. Laat staan beginnen. Daarom ga ik op zoek naar een manier om veel minder vlees te eten, zonder mijn eetgewoontes aan te passen. Ik wil verstokte biefstuketers mee krijgen, en speklapfanaten overstag laten gaan…. wish me luck!


Eergisteren hebben we hier thuis ontdekt dat je zolang er linzen zijn, geen gehakt meer hoeft te rullen. Dat betekent voor ons waarschijnlijk een vervanging van 20% van onze vlees consumptie. Kan iets meer of minder zijn, maar mag toch een goed resultaat genoemd worden. Natuurlijk hebben we nog niet alle varianten geprobeerd, maar ik ga er vanuit dat we de volgende gerechten gewoon lekker kunnen blijven eten zoals we gewend zijn; behandel de linzen zoals je het gehakt zou doen!

Pasta Bolognese
Chili con Carne
Mexicaanse bonenschotels
Lasagne

Gisteren kwamen we er achter dat je gemakkelijk zelf speklapjes kan maken! Niet door van een big te bevallen, maar met behulp van dungesneden, gemarineerde aubergine. Gelukkig had ik er twee gekocht, want het proef exemplaar was zo lekker dat we een nieuwe voor onze avondmaaltijd moesten aansnijden. We hebben er toen snel een gerecht bij verzonnen dat hier al tijden favoriet is, namelijk de kapucijners van wijlen Scheepskok Jaap. Lieve Jack, je ziet, ook nu vergeet ik je nog niet. Zo zaten we natuurlijk wel twee dagen achter elkaar bonen te eten, maar we bidden toch al niet. Je kan natuurlijk nog veel meer maaltijden lekkerder maken met spek!

Capucijners van de Scheepskok
Aardappeltjes en rode biet
Omelet
Spek onder je hamburger* (die maak je met zwarte bonen!)

Voor de blokjes spek variant gebruik je de aubergine in blokjes, of een plak tofu in blokjes die je op dezelfde manier marineert. Lekker voor je:

Andijviestamppot
Zuurkoolschotel
Salades

En vandaag hebben we een broodje Shoarma geluncht. Hiervoor gebruikte ik een blikje Jackfruit en wat paprikareepjes. Gemarineerd Jackfruit voelt en smaakt namelijk naar elke gewenste soort vlees. Spoel de stukken fruit af en marineer ze in diverse kruidenmengsels. Maak vervolgens:
Shoarma
Haché
Rendang
Kipreepjes
Wokblokjes

Het is op dit moment ongeveer tien over twee. Ik weet nog niet wat ik vanavond zal uitproberen. Ik denk aan nasi met een sateetje.

Kapucijners van de Scheepskok, met spekjes. Heerlijk met een vers broodje, groene salade en glaasje wijn.

Recepten worden allemaal nog uitgewerkt en verzameld. Maar vergeet niet: Wij Bourgondiërs blijven lekker eten, zoals we gewend zijn! Dus, doe gewoon alvast lekker mee!

Geef een reactie